Artikülasyon


Kekeme Olan Okul Öncesi Çocukları İçin Pratik Terapi Stratejileri ve Aile Odaklı Terapi
Okul öncesi dönem çocuklarda kekemelik tedavisi genellikle başta anne-baba olmak üzere çocuğun etrafındaki yetişkinlerin eğitilmesine yöneliktir ve öncelikle amaçlar belirlenmelidir.
Kekemelik.


Peltek; Dilini dişlerinin arasına alır gibi konuşan ve bu yüzden s, z,ç gibi sesleri kusurlu söyleyen kişi demektir. Pelteklik
Konuşmak doğuştan gelen bir yeti değildir.  Sonradan öğrenilen konuşama da erken çocukluk dönemi yani konuşmaya yeni yeni öğrenildiği yaşlarda tüm çocuklarda pelteklik görülebilmektedir. Konuşma esnasında kelime içerisinde kullanılması gereken harflerin yerine, başka harfler kullanılması  örneğin ‘Geliyo-r-um’ yerine ‘Geliyo-l-um’ yada ‘-R-ahat’ yerine ‘-L-ahat’ söylenilmesi vb.  tüm çocuklarda görülmektedir ancak 6 yaşına kadar geçmesi gereken bu durum devam ediyorsa artık tedaviye ihtiyaç duyduğu söylenebilir.
Artikülasyon bozukluğu, kişinin konuşma seslerini yanlış veya eksik üretmesi anlamına gelmektedir. Konuşma düzeneği; gırtlak, yutak, yumuşak damak, dil, dişler, dudaklar ile birlikte ağız ve geniz boşluklarından oluşmaktadır. Sesler, akciğerlerden dışarıya doğru itilen havanın ses tellerini titreştirmesi ile oluşur (fonasyon).
Bu ham ses; sonra boğaz boşluğu, ağız boşluğu ve burun boşluğunda bir şekle girerek her insana özgü olan ses tonunu oluşturur (rezonans). Bu ses tonu sonra dil, çene, dişler, dudaklar, damak gibi yapıların hareketiyle şekillenerek konuşmada kullandığımız temel sesleri meydana getirir (artikülasyon). Ancak bu işlem sırasında artikülatör dediğimiz organlar yanlış pozisyonlara girerek artikülasyon bozukluğu oluşmasına neden olabilir. Örneğin kişi "arı" yerine "ayı", "kitap" yerine "titap" diyebilir.

Hızlı konuşma sorunu günümüzde birçok kişide öyle veya böyle görülme ihtimali olası bir sorun olarak karşımıza çıkmaya başlamıştır. Hızlı konuşma sorununu tetikleyen elbet birkaç sebep bulunmaktadır, ancak yaşam koşullarının etkileri ile soyutlaşan günümüz dünyasındaki akış hızını da unutmamak gerekir.
IQ seviyesi yüksek insanlarda daha sık gördüğümüz hızlı konuşma problemi (takifemi),  konuşurken kişilerin söyleyecekleri kelimeleri daha söylemeye geçmeden aklında bir saniye önceden düşünüp dil henüz o anda söylenen kelimeyi bitirmeden düşünülen kelimeleri dile aktarmaya çalışmasıyla ortaya çıkmaktadır.  Hızlı Konuşma sorunu ayrıca önceleri kekeme olan kişilerde bir süre sonra görülmeye başlayan bir problem olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Bir yanlış konuşma alışkanlığı olan hızlı konuşma problemi, önceleri konuşmaya başlarken kekeleyen kişilerin kekemelik problemini aşmaya yönelik kelimeleri bir an önce ağızdan çıkarmalarına yönelik hızlıca konuşmaya çalışmalarının bir süre sonra alışkanlık haline gelmesi ile şekillenmiş bir yapı olarak kalmasıyla da ortaya çıkabilmektedir.
Tutukluk yaşayan bireyler kelimenin ilk  hecelerini söylemekte zorluk yaşarlar. Özellikle ilk sesi ünsüz harf ile başlayan kelimeler onlar için tam bir kabusa dönüşebilir.
Tutukluluk genel olarak iki ana başlık altında toplayabiliriz.
·         Heyecan durumuna göre değişkenlik gösteren tutukluluk,
·         Hızlı konuşmaya bağlı olarak ortaya çıkan tutukluluk.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuk Artikülasyon Bozukluğu

Pelteklik Tedavisi

Pelteklik Tedavisi